Pecorino kaas is Sardijnse kaas van schapenmelk
Pecorino Tiù Peppe

Wat is Pecorino?

In dit blog vertel ik wat over onze Pecorino.

Pecorino kazen zijn harde kazen, gemaakt van schapenmelk, dit is kenmerkend voor hun pittige en delicate smaak. Onze Pecorino’s worden gewassen met zeewater, dat verklaart de verfijnde zilte smaak.

Wat is er zo speciaal aan de pecorino’s van Nonna di Sardegna?

Onze Pecorino’s hebben een PDO-keurmerk. Dit keurmerk is ingesteld door de EU en het geeft de garantie dat onze Pecorino’s altijd volgens nauw vastgelegde methoden worden verbouwd, geoogst en geproduceerd. De afkorting P.D.O. staat voor Protected Designation of Origin.  De Pecorino’s van Nonna di Sardegna worden gemaakt van melk van schapen die grazen op de groene heuvels van Logudoro, dat is een plaats in het Noorden van Sardinië. De schapen grazen tussen olijfbomen, wilde luzerne, wilde klaver en diverse wilde kruiden die de smaak nog eens versterken. Ze worden gemaakt zonder dat de melk verhit of gepasteuriseerd wordt. Op deze manier wordt de pro-zuivel bacteriële flora (en haar gezondheidsstoffen) intact gehouden, waardoor onze kazen – tijdens hun rijping – uniek zijn in hun smaak, originaliteit en voedingswaarden.

Er zijn drie soorten Pecorino’s

Nonna di Sardegna heeft drie soorten Pecorino’s, alle drie zijn ze afkomstig uit Logudoru, dat gouden plaats betekent. 

We hebben de Coile, dat is de Pecorino van ongeveer 3 maanden oud. Dat is vrij jong, maar toch genoeg gerijpt om al de overheerlijke Pecorino smaak te hebben. De Tiù Peppe is de Pecorino van minstens drie maanden oud, maar nog niet echt door gerijpt, een soort van, wat wij noemen belegen kaas. En de Pecorino Tiù Ettori is de oudste Pecorino, minimaal 6 maanden gerijpt, ofwel een Pecorino staggionato. Echt een hele delicate, ziltige smaak. Deze Tiù Ettori heeft de eerste plaats gewonnen bij de Olympische kaasspelen in Milaan afgelopen December en daar zijn we best trots op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.