Pane Carasau

Pane Carasau is Sardijns brood dat traditioneel gegeten werd door herders wanneer zij met hun schapen in de bergen waren. Het is flinterdun brood dat meerdere malen in de oven gebakken wordt met stenen erbovenop. Het brood moest licht van gewicht en droog zijn om het makkelijk te kunnen vervoeren en lang te kunnen bewaren. De herders verbleven soms maanden in de bergen.

Op het Italiaanse vasteland noemt men dit brood carta da musica, (bladmuziek), omdat het zo dun is dat het op papier lijkt en lawaai maakt indien droog gegeten.

Wanneer eet je Pane Carasau

Pane carasau op Sardinië nog altijd veel gegeten. Volgens Sardijnen is het brood beter naarmate het dunner is. De beste pane carasau komt, zo wordt gezegd, uit de provincie Nuoro, zo ook de onze. Onze Pan Carasau worst nog steeds op ambachtelijke wijze in een hout gestookte oven gebakken. Een bekend Sardijns gerecht met pan carasau is Pane Frattau, met tomaten, lokale kruiden, een ei en Pecorino sardo. Uiteraard heeft Kookmaestro Dries dit recept voor Nonna di Sardegna uitgeprobeerd en zijn eigen signaturen eraan gegeven. Blijf ons volgens op de Sociale media om het recept zelf te kunnen maken.

Een soort van Sardijnse chips

In de toeristische gebieden van het eiland wordt het brood soms ook op een moderne manier gegeten: in stukken gebroken en met zout als een Sardijnse soort chips.

Pane-Rosmarino

Wat is Pane Carasau?