Sardijnse saffraan – biologisch, zeldzaam en boordevol smaak
Sardijnse saffraan recepten – puur, zeldzaam en met een gouden randje
Sardijnse saffraan recepten hebben altijd iets bijzonders. Het klinkt misschien al als een luxe – en dat is het ook. In de keuken van Nonna di Sardegna betekent saffraan echter veel meer: het is een eerbetoon aan eeuwenoude tradities. Met slechts een paar draadjes verandert de wereld op je bord. De diepe geuren, zonnige tinten en blijvende smaak zorgen voor een ervaring die voelt alsof je een geheim op het puntje van je tong proeft.
Onze saffraan komt uit Mamoiada, een bergdorp waar de tijd langzaam lijkt te gaan. Op een familieboerderij bloeien in de herfst de paarse bloemen van de Crocus Sativus. Binnen een paar dagen – vaak maar één week – moeten alle bloemen met de hand geplukt worden. Daarna begint het monnikenwerk: drie tere stampers per bloem, voorzichtig loshalen, drogen en bewaren. Alles verloopt biologisch en gecertificeerd. Dus geen kunstgrepen of pesticiden, alleen zon, zorg en Sardijnse wijsheid.
Het resultaat is saffraan met karakter: intens geurend, dieprood en vol aromatische kracht. Niet bitter, niet muf, maar warm en bijna honingachtig. Daarom noemt men het niet voor niets ‘het rode goud’.
Kookmaestro Dries gebruikt onze saffraan vaak in zijn pastasauzen. Ook in risotto komt het volledig tot zijn recht. Zoals in onderstaand recept, waarin het goud van Mamoiada de hoofdrol speelt. Dit is een van de meest geliefde Sardijnse saffraan recepten uit onze keuken.
Wil je meer weten over de herkomst van dit kostbare specerij? Lees het productverhaal saffraan.
Ontdek daarnaast hoe saffraan door de eeuwen heen een rol speelde in keuken en cultuur in Saffraan cultuur. Meer lezen over saffraan in het algemeen? Bekijk dit artikel op BBC Good Food.
🥘 Recept: Sardijnse saffraan risotto (risotto allo zafferano met citroen en pecorino)
Een zonnige, troostrijke klassieker met een frisse twist. Perfect voor een lunch in het voorjaar of een doordeweeks diner dat nét even specialer mag.
🛒 Ingrediënten (voor 2 personen)
• 150 g risottorijst
• 3 draadjes saffraan ★
• 750 ml groentebouillon
• 1 sjalotje, fijngesnipperd
• 1 glas droge witte wijn (bijv. Vermentino “Il Canto”) ★
• 2 eetlepels Arboribus olijfolie ★
• ca. 50 g Pecorino “Coile”, geraspt ★
• rasp van 1 biologische citroen
• klontje boter (optioneel)
👩🍳 Bereiding
Week de saffraan in een klein beetje warme bouillon. Fruit vervolgens de sjalot glazig in de olijfolie. Voeg de rijst toe en bak kort mee tot de korrels glanzen. Blus af met de wijn en laat deze verdampen. Voeg daarna beetje bij beetje de bouillon toe, onder regelmatig roeren. Na ongeveer tien minuten gaat de saffraan mét weekvocht erbij. Laat de risotto rustig garen tot hij mooi smeuïg is.
Roer de Pecorino en citroenrasp erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel een klontje boter. Serveer direct – met een extra schaafje kaas en een glas Vermentino.
🫒 Serveertip
Voor een complete Sardijnse sfeer: serveer de risotto met pane al rosmarino ★ en een frisse salade van rucola en tomaatjes.
★ Alle gemarkeerde ingrediënten zijn verkrijgbaar in Nonna’s webwinkel: Pecorino Coile, Arboribus olijfolie, Vermentino Il Canto, pane al rosmarino.




©Sylvia Fritscheck
©Sylvia Fritscheck
©Sylvia Fritscheck
©Sylvia Fritscheck
©Sylvia Fritscheck
©Sylvia Fritscheck