Sardijnse venkelworst
Sardijnse venkelworst – een klassieker met karakter
Wie Nonna di Sardegna een beetje kent, weet dat we een zwak hebben voor producten met karakter. Eerlijk, ambachtelijk, intens van smaak – en liefst met een vleugje eigenwijsheid. Precies daarom zijn we zo dol op onze Sardijnse venkelworst ★. Geen standaardworst, maar een worst die zingt van kruiden, traditie en vakmanschap.
In Sardinië is salsiccia al finocchio (venkelworst) een geliefde klassieker. Elk dorp, elke familie heeft zo z’n eigen variant, maar de basis blijft hetzelfde: goed vlees, zout, tijd – en natuurlijk het typische venkelzaad dat de worst z’n anijsachtige, bijna frisse toets geeft. Dat maakt ‘m onweerstaanbaar in stoofschotels, vergezeld van een stuk pane al rosmarino, of – zoals vandaag – in een hartige frittata.
Onze Sardijnse venkelworst wordt in Sardinië op traditionele wijze gemaakt. Lorenzo, de slager die deze worst bereidt, kent zijn ambacht. Geen overbodige toevoegingen, geen kunstgrepen. Alleen puur varkensvlees, venkelzaad, een snufje zout en veel geduld. De worst wordt licht gerijpt, zodat de smaak zich ontwikkelt maar het vlees sappig blijft. Hierdoor is hij ideaal om in stukjes te bakken – het vlees valt dan los, en geeft aroma af dat een heel gerecht draagt.
Een leven vol smaak
Prachtige varkens die een gelukkig en vrij leven hebben gehad in de weelderige heuvels van Sardinië! Ze dartelden vrij rond, omringd door de frisse lucht en de warme zonnestralen. Hun voeding bestond uit de overvloedige geschenken van het land: sappige eikels, geurige kruiden en vers gras.
Deze liefdevolle zorg proef je terug in onze worst. Het vlees is mals en sappig, doordrenkt met de essentie van hun vrije leven. Het delicate venkelaroma voegt een vleugje magie toe, een eerbetoon aan de natuurlijke smaken van Sardinië. Serveer op een mooi plankje met een glas Reposare “Il Costume” en geniet van deze culinaire verwennerij.
Je proeft meteen waarom deze worst zo geliefd is. Hij is krachtig zonder te overheersen. Verfijnd, maar met een stevige beet. En die geur… die maakt hongerig, zelfs als je net hebt gegeten.
Of je ‘m nu gebruikt in pastasaus, risotto, op de borrelplank of – zoals hieronder – in een frittata: deze Sardijnse klassieker verdient een hoofdrol. En die krijgt hij ook.
🍳 Recept met Sardijnse venkelworst: frittata met aardappel en pecorino
Een hartige Italiaanse omelet met een vleugje Sardinië – snel, voedzaam en verrukkelijk
Een frittata is het soort gerecht dat je altijd uit de brand helpt. In deze versie speelt onze Sardijnse venkelworst ★ de hoofdrol. Het resultaat? Een smeuïge omelet met een kruidige twist en nét dat beetje extra karakter.
🛒 Ingrediënten (voor 4 personen)
- 6 eieren
- 150 g Sardijnse venkelworst ★ (vel verwijderd, in stukjes of verkruimeld)
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 middelgrote aardappel, geschild en in blokjes of dunne plakjes
- 150 g champignons, in stukjes
- 25 g Pecorino Tiu Ettori ★, geraspt
- Een scheut Arboribus olijfolie ★
- Een bosje platte peterselie
- Zout (liefst zeezout van Nonna ★)
★ Alle gemarkeerde ingrediënten zijn verkrijgbaar in Nonna’s webshop.
👩🍳 Bereiding
Bak de worst
Verhit een beetje olijfolie of reuzel in een koekenpan. Bak de stukjes venkelworst tot ze gaar zijn en licht krokant. Haal uit de pan, laat het bakvet zitten.
Bak de groenten
Voeg de aardappel toe aan het vet en bak tot ze goudbruin zijn. Voeg dan champignons toe en bak mee tot ze zacht zijn. Ui op het laatst erbij, even laten glazig worden.
Klop de eieren
Klop de eieren los in een kom. Voeg zout, peper en geraspte Pecorino toe. Roer goed door.
Meng alles
Voeg de gebakken worst, aardappel en champignons toe aan het eimengsel. Meng goed.
Bak de frittata
Verhit opnieuw olie in de pan. Giet het mengsel erin, bak op middelhoog vuur met deksel tot de onderkant stevig is. Keer om en bak de andere kant goudbruin.
Serveer direct of afgekoeld
Snipper er als laatste wat peterselie overheen en serveer warm, lauw of koud – met een frisse salade, een stuk pane al rosmarino of een glas Reposare Il Costume.
🫒 Serveertip
Deze frittata smaakt extra goed met een glas Cannonau “Reposare Il Costume” – krachtig, aards en typisch Sardijns.
📌 Meer weten over onze Sardijnse venkelworst of andere traditionele specialiteiten? Neem een kijkje in de webshop van Nonna di Sardegna.
Uitgaande link: Slow Food over traditionele Italiaanse worstsoorten
Interne links: Pane al rosmarino, Reposare Il Costume, Culinaire Reisgids, Ansjovisrecept



©Sylvia Fritscheck
©Sylvia Fritscheck
©Sylvia Fritscheck
©NonnaDiSardegna
©Sylvia Fritscheck


